Lav jeres eget ishockeybrætspil
Fag
Matematik
Årgang
5.-6. klasse
Lavet i samarbejde med
Herning Kommune
Info om ishockeybanen
En ishockeybane er inddelt i 3 zoner. De to blå linjer deler banen i 3 zoner. Den zone som et hold skal score i kaldes for offensiv zone eller angrebszonen, mens den zone som et hold forsvarer kaldes for defensiv zone eller forsvarszonen. I hver zone findes der to cirkler hvor spillet kan sættes i gang igen i tilfælde af spilstop, et såkaldt faceoff.
Området imellem de to blå linjer kaldes for neutral zone eller midtzonen. I neutral zone findes den røde linje der deler banen i to lige store halvdele. I midtzonen er der fem røde punkter, to ved hver blå linie, og en i midtercirklen. Ved disse punkter kan spillet også sættes i gang, hvis spillet har været stoppet. I midtercirklen gives pucken op ved periodens start og efter scoringer.
Info om spillerne
Et ishockeyhold består af seks spillere på banen. Målmanden i ishockey er udstyret med en hel del ekstra beskyttende udstyr, i form af en særlig målmandshjelm, der oftest er flot dekoreret, en gribehandske i den ene hånd, en block-handske i den anden hånd og nogle specielle benskinner. I blockhandsken holdes målmandens stav der er betydeligt større end de øvrige spilleres stave.
Da pucken kan nå hastigheder på over 160 km/t, er det ekstra vigtigt at målmanden er godt beskyttet. Især de store benskinner tjener et dobbelt formål, idet de bruges både til at beskytte målmanden og til at stoppe pucken fra at gå i mål. Han skal dog også bidrage offensivt, med smarte pasninger frem i banen, ikke mindst i powerplay.
Backen i ishockey har til hovedopgave at forsvare i sin forsvarszone og derved forhindre modstanderne i at score. Hvert hold spiller med to backer. En god back kan med hurtige og præcise pasninger ud af sin egen zone til angriberne være med til at starte kontraangreb. Han bør desuden være fysisk stærk, bl.a. så han kan flytte modstandernes angribere væk fra området foran eget mål og derved sikre sin målmand frit udsyn. Han skal dog også bidrage offensivt, ofte med kraftfulde slagskud fra den offensive blå linje, ikke mindst i powerplay.
De to wings er de mest offensivt orienterede spillere på isen. Der er en højre og venstre wing alt efter hvilken side de befinder sig på. Det er wingens opgave, at forsøge at erobre pucken og søge frie områder hvor han eller hun kan spilles fri til målchancer. Når spillet er i forsvarszonen er deres primære opgave at dække modstandernes to backer.
Centeren fungerer ofte som bindeled mellem de to backere og de to wings. Det er centerens opgave at forsøge at spille en af de to wings fri til scoring. Han bør også opsøge pladsen foran modstanderens mål når pucken er i angrebszonen med det formål at dække målmandens udsyn når der kommer afslutninger fra backerne og forsøge at score på evt returpucke.
Opgave
I skal lave jeres eget brætspil med ishockey som tema. Det kan være et quizspil eller det kan være et brætspil hvor I på en anden måde kæmper at få pucken i mål og vinde kampen. Tænk kreativt og skab et sjovt spil, jeres klassekammerater kan prøve at spille. I det følgende, finder I info om banens opdeling og spillernes forskelige opgaver på holdet. Det kan måske inspirere jer I jeres udvikling af spillet?
- Konstruere et spillebræt/en bane og evt. dele den ind i felter
- Lave brikker og figurer som spillere
- Opstille klare regler for spillet
- Teste spillet på jeres klassekammerater
- Hvordan starter man spillet?
- Hvordan skal spillerne bevæge sig?
- Skal man bruge en terning?
- Skal man svare rigtigt på spørgsmål?
- Hvordan scores der mål?
- Hvor lang tid spiller man?
- Andet?
Herunder kan du downloade en tegning af en ishockeybane opdelt i felter. Den kan måske bruges eller I finder på noget selv?